Graduation 2019

June 7th, 2019

click below for all the pictures

 

Με μια ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και άρτια, καλλιτεχνικά και οργανωτικά, εκδήλωση, το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια απένειμε τον τίτλο σπουδών στην τάξη του 2019, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Τελετής Αποφοίτησης.

Οι 38 απόφοιτοι του σχολείου δεν μπορούσαν να κρύψουν τα ανάμεικτα -και έντονα- συναισθήματά τους, εκφράζοντας, από τη μια πλευρά, τον ενθουσιασμό για το μέλλον τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και την επικείμενη διεκδίκηση των στόχων τους στην πραγματική ζωή, αλλά, από την άλλη, τη λύπη τους για το κλείσιμο του κύκλου στον Αγιο Δημήτριο.

«Τα ονόματά σας γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο βιβλίο του Αγίου Δημητρίου. Πάντα να έχετε έναν σκοπό. Μια Ιθάκη. Συγχαρητήρια σε όλους», ανέφερε η κ. Ρίτα Συντήλα απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους, εκφράζοντας τον σεβασμό που το ίδιο το σχολείο ανταποδίδει προς τους μαθητές του, ενώ ο Διευθυντής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, έπλεξε το εγκώμιο των εκπαιδευτικών.

«Υπηρετώ αυτό το σχολείο εδώ και 20 χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κληρικούς, που ήταν μαζί μας κάθε μέρα, όπως επίσης και το διοικητικό προσωπικό. Θα ήθελα όμως να απονείμω τα εύσημα και στους δασκάλους, που έχουν μερίδιο στην επιτυχία του κάθε μαθητή».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο ομογενής πρόεδρος της Regeneron Pharmaceuticals, Δρ. Γεώργιος Γιανκόπουλος (Dr. George D. Yancopoulos). Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Γενικού Προξενείου, Εβελιν Κανελέα, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Εμμανουήλ Δρίτσας.

«Βγείτε στην πραγματική ζωή και αλλάξτε τον κόσμο»

Οπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, τραγούδια της μαθητικής χορωδίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζίρογλου αλλά και την απονομή των τίτλων σπουδών. Ο κεντρικός ομιλητής, Δρ. Γεώργιος Γιανκόπουλος, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιστήμονες των τελευταίων δεκαετιών στον τομέα της Φαρμακευτικής παγκοσμίως, μίλησε με θερμά λόγια για το σχολείο του Αγίου Δημητρίου, ενώ δήλωσε υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Αναφέρθηκε στην πορεία ζωής του πατέρα και του παππού του, αλλά και τη δική του καθιέρωση στην επιστημονική κοινότητα, καλώντας τους απόφοιτους του 2019 να αδράξουν τις ευκαιρίες «για να αλλάξουν τον κόσμο».

«Υπάρχουν υπερήρωες και είναι εκεί έξω. Περπατάνε ανάμεσά μας, είναι συνηθισμένοι άνθρωποι αλλά έχουν ξεχωριστά χαρίσματα. Σας προτρέπω να τιμήσετε τις θυσίες των γονέων σας αλλά και των προγόνων μας. Είστε Ελληνες και είναι υποχρέωσή σας να πάτε εκεί έξω και να αλλάξετε τον κόσμο, προς μια καλύτερη κατεύθυνση», είπε ο κ. Γιανκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο, Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, μετέφερε τα συγχαρητήρια του νεοεκλεγέντα Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ενώ εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι θυμόταν τους σημερινούς αποφοίτους ως μικρά παιδιά.

«Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια του νεοεκλεγέντα Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που αναμένει την ώρα και την στιγμή που θα ταξιδέψει από την ‘Πόλη των πόλεων’ για να βρεθεί ανάμεσά μας, στις ΗΠΑ. Προσωπικά, έχετε τις ολόψυχες ευχές μου. Σας θυμάμαι όλους όταν ήσασταν μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όταν ακόμη φοιτούσατε στην Αγία Αικατερίνη και προσπαθούσατε να μάθετε τα Απολυτίκια», ανέφερε ο κ. Απόστολος. Κατόπιν, επέδωσε στους δυο πρώτους αριστεύσαντες μαθητές, Αννα Σαράντη (Valedictorian) και Διονύσιο Χατζητάση (Salutatorian), από μια εικόνα της «Παναγίας Παραμυθίας», για την οποία τόνισε ότι είναι «η Παναγία που δίνει παρηγοριά και ελπίδα στους ανθρώπους». Επρόκειτο για την υλοποίηση της υπόσχεσης του Ηγουμένου κ. Εφραίμ, από την περίοδο που είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ, πριν από μερικούς μήνες.

Στη συνέχεια, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, συνεχάρη τους απόφοιτους και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Ελλάδας στο έργο που επιτελείται

«Τα επιτεύγματά σας είναι καταπληκτικά. Πλέον, έχετε ένα πρόγραμμα μπροστά σας. Αξιοποιείστε τα προσόντα που έχετε και είμαι σίγουρος ότι θα διαπρέψετε. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, έχω να πω σε όλους που έχουν δώσει μάχη για να γίνει αυτό το σχολείο και να διατηρηθεί αυτό που είναι, ότι η Ελλάδα είναι πολύ περήφανη για αυτό που έχετε πετύχει όλα τα χρόνια», είπε ο Δρ. Κούτρας.

«Πάντα στην καρδιά μας ο Αγιος Δημήτριος»

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους για όσα έμαθαν και έζησαν στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια εξέφρασαν οι μαθητές που εκφώνησαν τις αποχαιρετιστήριες ομιλίες, αποτυπώνοντας τις σκέψεις όλων των συμμαθητών τους.

Η Valedictorian Αννα Σαράντη (Anna Sarantis), εστίασε αρχικά στη σχέση της οικογένειάς της με τον Αγιο Δημήτριο, καθώς είναι το σχολείο που φοίτησαν και τα αδέλφια της, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στους εκπαιδευτικούς, τον κ. Κουλαρμάνη και τον κ. Ανδριώτη.

«Μετά από 14 αξέχαστα χρόνια, καθώς ανοίγουν οι πύλες του σχολείου και προετοιμάζομαι, μαζί με τους συνομηλίκους μου, για να αποχωρήσω, έχοντας μακρύ ταξίδι μπροστά, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου αλλά και τις ευχαριστίες της οικογένειάς μου. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Μπορεί να μην είμαι πλέον στον Αγιο Δημήτριο, αλλά ο Αγιος Δημήτριος θα είναι μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.στον Αγιο Δημήτριο.

Στη δική του ομιλία, ο Salutatorian Διονύσιος Χατζητάσης, στάθηκε στην πολύπλευρη συνεισφορά του Αγίου Δημητρίου στη δική του μαθητική πορεία, με δεδομένο ότι ήταν ένας μαθητής που μετανάστευσε από την Ελλάδα και δεν γνώριζε το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου αν δεν είχα φοιτήσει στον Αγιο Δημήτριο. Το σχολικό περιβάλλον με έκανε να νιώθω ασφαλής και με βοήθησε να εστιάσω στους ακαδημαϊκούς στόχους μου. Με τη βοήθεια όλων των καθηγητών μου, κατάφερα να ενταχθώ ομαλά στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα και να πετύχω, ώστε να βρίσκομαι σήμερα στην τιμητική θέση του Salutatorian», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, η απόφοιτος Μαρία Ψύλλου, η οποία ανέλαβε την κεντρική αποχαιρετιστήρια ομιλία, στάθηκε στις σχέσεις που αναπτύσσονται στον Αγιο Δημήτριο, αλλά και την εν γένει λειτουργία του, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

«Στον Αγιο Δημήτριο όλοι γνωρίζουν το όνομά σου και δεν είσαι απλά ένας αριθμός ή άλλο ένα πρόσωπο στο πλήθος. Μας δίδαξαν για την κληρονομιά μας και πώς να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας, μέσα από μαθήματα ελληνικών, προγράμματα και παραδοσιακούς χορούς. Ανθρωποι που μας επισκέπτονται απ’ όλο τον κόσμο αναφωνούν πως ‘η Ελλάδα είναι ζωντανή στον Αγιο Δημήτριο’», ανέφερε.