Senior Graduation 2020

July 11th, 2020 

click below for all the pictures

Με την ευχή για καλή σταδιοδρομία και την παραίνεση να παραμείνουν δυνατοί και να υπερβαίνουν κάθε εμπόδιο, όπως έπραξαν με τις πρωτοφανείς συνέπειες της πανδημίας, το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια αποχαιρέτησε τους απόφοιτους του Λυκείου, με την καθιερωμένη Τελετή Αποφοίτησης για την τάξη του 2020. Οι παρευρισκόμενοι, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, χειροκρότησαν θερμά τους απόφοιτους, οι οποίοι ανοίγουν πλέον τα φτερά τους στο επόμενο βήμα, μέσω της ακαδημαϊκής κατάρτισης και την ικανοποίηση των προσωπικών και επαγγελματικών επιδιώξεών τους.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, με τις ομιλίες τους να εμπεριέχουν πολλαπλά μηνύματα.

Από τους μαθητές, στο βήμα ανέβηκαν, όπως προβλέπεται, ο Valedictorian Αθανάσιος Καραγιώργος (Καρατζώρτζ), όπως επίσης και οι Salutatorians, Θεοδώρα Μητσάκη και Γιώργος Σύρος. Να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο επίτιμος πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Ανδριώτης, δεν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει. Πάντως, ο ίδιος, μιλώντας στον «Ε.Κ.» ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για δική του επιλογή και πως είχε απευθυνθεί νωρίτερα, ιδιωτικά, στους μαθητές.

«Αξίζατε αυτήν την τιμή»

Καλωσορίζοντας το κοινό, η υπηρεσιακή διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Καραγιώργου, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή συγκυρία υπό την οποία πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αποφοίτησης, αναφέροντας πως, έστω και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ελήφθη η απόφαση προκειμένου «να τιμηθούν, όπως τους άξιζε».

«Οι απόφοιτοι άξιζαν μια βραδιά για να τους τιμήσουμε. Είμαστε υπερήφανοι για εσάς και για όσα καταφέρατε, υπό τις δυσκολότερες συνθήκες που βίωσε οποιαδήποτε άλλη γενιά. Πολλοί από εσάς ξεκίνησαν από το Νηπιαγωγείο, κάνοντας τον σχολείο του Αγίου Δημητρίου δεύτερο σπίτι σας», ανέφερε η κ. Καραγιώργου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε, με την σειρά του τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες αποφοίτησε από το Λύκειο η τάξη του 2020, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και αυτή η εμπειρία θα την θωρακίσει για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Με αυτήν την πανδημία και τις μάσκες, θα έχετε τις φωτογραφίες αυτές και θα λέτε στα παιδιά σας στο μέλλον ότι ‘εμείς ξεκινήσαμε με τα πιο μεγάλα και δύσκολα προβλήματα στην ζωή, αλλά τα καταφέραμε’. Θα έχετε και εικόνες άλλες, την εικόνα του Αγίου Δημητρίου, θα έχετε όμως και τις εικόνες των δασκάλων και των καθηγητών. Τις γνώσεις μπορεί να τις ξεχάσετε, αυτό που θα μείνει όμως μέσα στην μνήμη σας και στην καρδιά σας είναι η εικόνα της δασκάλας και του δάσκαλου ο οποίος με πολλή υπομονή προσπαθούσε να σας μάθει πράγματα, γνώσεις, συμπεριφορά, αγάπη, σεβασμό, να σας διδάξει την ανθρωπιά», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τόνισε ότι «ο ελληνορθόδοξος θησαυρός δεν τελειώνει ποτέ».

Στην αξία της ελληνικής παιδείας στην σύγχρονη εποχή αναφέρθηκε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος υπενθύμισε στους απόφοιτους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τους προσφέρουν τομείς όπως η ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και το γεγονός ότι οι ίδιοι θα είναι φορείς της κουλτούρας από δυο διαφορετικά ρεύματα, το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό.

«Το τι σημαίνει Ελλάδα είναι πλέον μία νέα εμπειρία για εσάς τους νέους. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει πλέον η έννοια της απόστασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο μέλλον, μπορεί και να δουλεύετε για κάποια αμερικανική εταιρεία από ένα ελληνικό νησί. Μπορείτε ακόμα και να γίνετε ο αυριανός σύμβουλος κυβερνήσεων, όπως τώρα κάνουν άλλοι Ελληναμερικανοί, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η πρόκληση για την γενιά σας δεν είναι εάν θα μπορέσετε να έρθετε πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά το εάν θα θελήσετε», τόνισε ο Δρ Κούτρας.

«Ευγνώμονες στον Αγιο Δημήτριο» Στις όμορφες στιγμές, αλλά και τα εφόδια που τους προσέφερε για το μέλλον η θητεία στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου αναφέρθηκαν, με τις καθιερωμένες ομιλίες τους, οι αριστεύσαντες μαθητές.

Ο Valedictorian, Αθανάσιος Καραγιώργος, επεσήμανε ότι η αποφοίτηση είναι «μια μεγάλη αλλαγή που θα καθορίσει την πορεία μας», εκφράζοντας την σιγουριά ότι «είναι όλοι προετοιμασμένοι για το επόμενο βήμα». «Αυτές τις στιγμές θα τις έχουμε μέσα μας για πάντα, όχι μόνο εγώ, αλλά κάθε μαθητής που αποφοιτεί. Κανείς δεν ξέρει πού θα μας οδηγήσει ο δρόμος, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως όλοι μας είμαστε προετοιμασμένοι για το επόμενο βήμα», ήταν τα λόγια του. Από τους Salutatorians, η Θεοδώρα Μητσάκη ευχαρίστησε τους δασκάλους του Αγίου Δημητρίου και αναφέρθηκε στη νέα πρόκληση, αυτή της φοιτητικής σταδιοδρομίας.

«Θα πάρω τα μαθήματά μου και όλο αυτό το σύστημα υποστήριξης που είχα όλα αυτά τα χρόνια και θα προχωρήσω για την επόμενη περιπέτειά μου, στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ. Θα είναι κάτι καινούργιο και λίγο τρομακτικό, αλλά ποιος δεν αγαπά αυτές τις καταστάσεις, σωστά;» είπε, μεταξύ άλλων. Ο έταιρος Salutatorian, Γιώργος Τσίρος, έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για την υγειονομική και κοινωνική συγκυρία, επαναλαμβάνοντας πως όλες αυτές οι καταστάσεις θα κάνουν τον ίδιο και τους συμμαθητές του πιο αποφασισμένους και δυνατούς.

«Παρότι η Τάξη του 2020 βίωσε την πανδημία και μια μεγάλη κοινωνική ένταση, όλα αυτά μας έκαναν πιο δυνατούς και μας προετοίμασαν για τις μελλοντικές προκλήσεις. Εμείς, η Τάξη του 2020 του Αγίου Δημητρίου Αστόριας θα πιέσουμε τους εαυτούς μας να πετύχουν, διότι αυτό διδαχθήκαμε από αυτό το σχολείο, το σπουδαιότερο στη Νέα Υόρκη».

Οι απόφοιτοι της τάξης του 2020 ήταν οι: Παναγιώτα Ασπρογέρακα, Αντονυ Μπάκα, Ιωάννης Μπούκας, Τζον Κρίστιαν Σίνα, Μαρία Ντελάι, Ανδρέας Γκριτσίπης, Εμιλυ Χάμμερ, Αθανάσιος Καραγιώργος, Μάριος Κόνναρης, Δήμητρα Κουμούλης, Παναγιώτης Κράμπης, Αλεξάνδρα Κρεμμύδα, Μαρία Κυριακοπούλου, Αντρες Λαμπόρα, Τζορτζ Λέισι, Ερασμία Μάστορα, Θεοδώρα Μητσάκη, Ελευθερία Πέτρου, Κωνσταντίνος Ψαρρός, Μισέλ Σάντσεζ, Σοφία Σίλβα Μπραζίλ, Γεωργία Συνοδινού, Ματίνα Θεοδωροπούλου, Σάββας Τσερκεζίδης, Μελίνα Τσιροπούλου, Γιώργος Τσίρος, Δημήτριος Τζανετάτος, Ximena Vargas, Στήβεν Βουμβουράκης, Χάρυ Ζέγκας και Γιάννης Ζωγόπουλος.