Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ανδριώτη «Η πορεία μου χωρίς ράσο…»

June 4th, 2016

For all the pictures click here

Τριακόσιοι και πλέον ομογενείς παρακολούθησαν με συγκίνηση την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ανδριώτη «Η πορεία μου χωρίς ράσο…». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και παραβρέθηκαν τρεις γενιές στελεχών και μελών της κοινότητας, μαθητές και δάσκαλοι, οι οποίοι άλλοτε με χειροκροτήματα και άλλοτε με επευφημίες εξέφραζαν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για την προσφορά του συγγραφέα στην κοινότητα και στο Λύκειο.
Ο αδελφός του συγγραφέα Γιώργος Ανδριώτης, ο οποίος είχε αναλάβει και τον συντονισμό, ο εκδότης – διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης και οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Πανίκος Παναγιώτου αναφέρθηκαν στις αξίες και στον ρόλο του βιβλίου, στην κατανόηση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν τις έξι τελευταίες δεκαετίες στην Ομογένεια, στην Αστόρια και που επηρέασαν την «πορεία χωρίς ράσο» του συγγραφέα.

Αν και ο κάθε ένας από τους ομιλητές εστίασε την προσοχή του σε διαφορετικές πτυχές και σε γεγονότα που καταγράφονται στο βιβλίο, εν τούτοις ήταν άρτια συνυφασμένες και μαζί με την ομιλία του ιδίου του συγγραφέα τόνισαν τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής Παιδείας και της ελληνικότητας της Εκκλησίας.

Το ακροατήριο παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις αφηγήσεις των ομιλητών και στα πρόσωπα των μικρών και μεγάλων διέκρινε κανείς τη δίψα να μάθουν περισσότερα για τις σχέσεις του Νίκου Ανδριώτη με τους Αρχιεπισκόπους, κληρικούς και λαϊκούς που σημάδεψαν τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες στις οποίες ο συγγραφέας ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Ο συγγραφέας αφιέρωσε το βιβλίο «στα χιλιάδες παιδιά που πέρασαν από τα σχολεία μας και στους χιλιάδες ομογενείς που εργάστηκαν και προσέφεραν για να γίνει η μεγαλώνυμος κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ο τηλαυγής φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας». Και τα παιδιά ήταν παρόντες, διάνθισαν την εκδήλωση με τις μελωδικές τους φωνές και μετά το πέρας της εκδήλωσης φωτογραφήθηκαν μαζί του.

Ο κ. Ανδριώτης, διαφορετικά από άλλους συγγραφείς επέλεξε να μην αναθέσει σε εκδοτικό οίκο την έκδοση του βιβλίου, αλλά να καλύψει εξ ιδίων όλα τα έξοδα, ούτως ώστε κάθε δολάριο από τις πωλήσεις να διατεθεί για την ενίσχυση του ταμείου Tuition Assistance Fund. Οι ομογενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και δεν αγόρασαν μόνο για λόγου τους το βιβλίο, αλλά και για τους φίλους και παρέμειναν υπομονετικά στην ουρά για να σφίξουν το χέρι του κ. Ανδριώτη και να υπογράψει τα βιβλία τους.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών, οι ιερείς της κοινότητας, καθώς επίσης δωρητές και ευεργέτες άλλων κοινοτήτων και της ελληνικής παιδείας.

Οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πανίκος Παναγιώτου, Αντώνης Η. Διαματάρης, Μιχάλης Ιγνατίου, Κωνσταντίνος Κούτρας, Μάνος Κουμπαράκης, ο συγγραφέας και η οικογένειά του. Τόσο οι ομιλητές όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκαν στο πείσμα του κ. Ανδριώτη για την ίδρυση και δημιουργία του Λυκείου και τόνισαν ότι η διατήρηση και αναβάθμιση του Λυκείου είναι μεγαλύτερο επίτευγμα ακόμη και από την ίδια την δημιουργία του.

Ο κ. Ανδριώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το σχολείο έχει αποθεματικό ταμείο το οποίο αποτελεί εγγύηση για τη διαιώνισή του και αποκάλυψε ότι ο εκδότης-διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο στο σχολείο και ότι η επίσκεψη αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις δωρεές του Ιδρύματος οι οποίες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Διαματάρης διευκρίνισε ότι ο κ. Ανδριώτης αποτελούσε τον εγγυητή ότι οι δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα έπιαναν τόπο. Παράλληλα, τόνισε ότι προ ενός περίπου έτους και συγκεκριμένα στις 22 Μαϊου 2015 στην εκδήλωση για την 100ετή επέτειο του «Εθνικού Κήρυκα», που έλαβε χώρα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. τιμήθηκαν δέκα ομογενείς μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ανδριώτης.

«Το θέμα της ελληνικής παιδείας είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ομογένειας. Ο κ. Νίκος Ανδριώτης συνέβαλε τα μέγιστα στη διαιώνιση της Παιδείας με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην ίδρυση και στην επιτυχία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, του μόνου στις ΗΠΑ, μια προσφορά ιστορικής σημασίας. Απόψε, ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, βρίσκομαι εδώ για να προσθέσω ότι στον χρόνο που πέρασε ο Νίκος πολλαπλασίασε την προσφορά αφήνοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη, έναν θησαυρό, το βιβλίο του ‘Η πορεία μου χωρίς ράσο’.
Το βιβλίο είναι ασυνήθιστα καλογραμμένο. Στις 298 σελίδες ξετυλίγονται γεγονότα και κρίσεις που καλύπτουν μια περίοδο περίπου σαράντα ετών, μια κρίσιμη περίοδο στην ιστορία της Ομογένειας.
Μεταξύ των γεγονότων αυτών είναι και η ίδρυση αυτού του μοναδικού Λυκείου μας, ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα στην ιστορία της Ομογένειας, όπως γράφω και στην εισαγωγή του βιβλίου. Να γιατί ως εκδότης-διευθυντής του ‘Ε.Κ.’ θεωρώ χρέος μου να στηρίξω το έργο του, με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ, γιατί το έργο αυτό είναι ιστορικό. Ευγενικό. Εξυψωτικό. Εργο ζωής για τα παιδιά μας και την Ομογένεια», πρόσθεσε ο κ. Διαματάρης. «Οφείλουμε να τιμούμε και να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και στον Νίκο Ανδριώτη γιατί κι αυτός είναι ένας από τους ευεργέτες μας. Και για το σχολείο. Και για το βιβλίο του», κατέληξε.

Ο κ. Παναγιώτου, ο κ. Ανδριώτης, ο κ. Διαματάρης και ο κ. Ιγνατίου.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου επεσήμανε ότι δεν θα αναφερθεί στο κεφάλαιο του βιβλίου που αναφέρεται στη Νίσυρο, γιατί θα το παρουσιάσει στις 12 Αυγούστου στην Πόρτα στα Νικιά. Αναφέρθηκε στα γεγονότα που αφορούν στην ίδρυση του σχολείου και την κοινότητα της Αστόριας και στον ρόλο του συγγραφέα με τους Αρχιεπισκόπους. «Ο Νίκος δεν κάνει εκπτώσεις. Είναι εκρηκτικός και ασυγκράτητος. Μέσα από το βιβλίο του αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας του» και το τι σημαίνει «δύο ζωές και δύο πατρίδες σε μια καρδιά», τόνισε ο κ. Ιγνατίου.

Ο Πανίκος Παναγιώτου επεσήμανε ότι το βιβλίο δεν είναι μια περιγραφική εξιστόρηση. «Φανερώνει τον ιδεολογικό του κόσμο, κρίνει συμπεριφορές και χαρακτήρες», είπε, για να τονίσει ότι «προβάλλει προβληματισμούς και ερωτήματα για την Ομογένεια, μας θυμίζει ότι η ψυχή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας είναι η ελληνική γλώσσα».

«Δεν περίμενα ότι στα 75 μου θα γινόμουν συγγραφέας», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ανδριώτης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιλογή του τίτλου «Η πορεία μου χωρίς ράσο», υπογραμμίζοντας ότι «δεν ήταν τυχαία», ότι «την σκέφθηκε ένα πρωί» και ότι «ο τίτλος αποκαλύπτει το περιεχόμενο του βιβλίου». Επεσήμανε ότι στόχος του βιβλίου ήταν να δώσει στους αναγνώστες και στις νεότερες γενιές τη δυνατότητα να καταλάβουν τι σημαίνει Ελληνισμός και ότι ο Ελληνισμός που κουβαλάμε κάθε ένας μέσα μας είναι μεγάλο πράγμα.

«Να γίνετε πεισματάρηδες και να αγωνιστείτε για τα μεγάλα ιδανικά, για τα ιδεώδη του Ελληνισμού και την αθάνατη ελληνική γλώσσα», τόνισε ο συγγραφέας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του ότι «καλά τα έχουμε καταφέρει». Αμέσως μετά αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και έφερε ως παράδειγμα την γραμματέα της Σχολικής Επιτροπής Κάλλη Χαρτοφύλλη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια στην οποία τέσσερις γενιές γεννήθηκαν εδώ και όχι μόνο ομιλούν, αλλά αγωνίζονται για την ελληνική γλώσσα.

«Να μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε υποχρέωση και ότι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από ό,τι έχουμε προσφέρει», επεσήμανε. Στη συνέχεια, μίλησε για τον ρόλο της Εκκλησίας και υπενθύμισε στους ομογενείς ότι «έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε και να παραμείνει ελληνική η Ορθόδοξη Εκκλησία». «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλά χρόνια», είπε, και κάλεσε τους ομογενείς να «εγείρουν εμπόδια όταν βλέπουν σημάδια εξοστρακισμού της ελληνικής γλώσσας από την Εκκλησία».

Εκτενή αναφορά έκανε και στον ρόλο και στις ευθύνες των ιερέων και αρχιερέων για την πορεία της Εκκλησίας και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μην επιρρίπτετε όλες τις ευθύνες στους κληρικούς. Φταίμε και εμείς που αφήσαμε τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ». «Είμαστε υπέροχος λαός με ασήκωτη κληρονομιά. Εχουμε τεράστιες παρακαταθήκες και από μας εξαρτάται η διαιώνισή τους» κατέληξε ο συγγραφέας. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν τα αδέλφια του συγγραφέα με τα παιδιά και τα εγγόνια τους τα οποία εξέπληξαν το κοινό με την αγάπη τους για τον κ. Ανδριώτη.
Βίντεο/φωτογραφίες:Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

For all the pictures click here