Sunday, November 8th, 2015
article by ekirikas
click here for all the pictures
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας το μεσημέρι της Κυριακής γιόρτασε την 88η επέτειο της ιδρύσεώς της και την 58η επέτειο της ιδρύσεως του ομώνυμου Ημερήσιου Σχολείου και βράβευσε τον ευεργέτη του Λυκείου Δρα Απόστολο Ταμπάκη.
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και συνεχίστηκαν με το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και στο οποίο παρακάθισαν τριακόσια περίπου μέλη και υποστηρικτές τόσο της κοινότητας, όσο και του μοναδικού και του μεγαλύτερου ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την Αμερική, δάσκαλοι, γονείς και παιδιά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ιστορικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν τον Δρα Ταμπάκη, διότι είχε διατελέσει πρόεδρος και προ έξι ετών δώρισε στον Σύλλογο το δικό του Ιατρείο που διατηρούσε στο Μπρούκλιν.
Παραβρέθηκαν αρκετοί δωρητές, καθώς επίσης και αποδέκτες του Οδύσσειου Βραβείου που είναι το ανώτατο βραβείο της κοινότητας το οποίο έχει θεσπιστεί το 1997 και μέχρι στιγμής έχει απονεμηθεί μόνο σε δέκα προσωπικότητες.
Η εκδήλωση αυτή, όπως ανέφερε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και συνάμα παρουσιαστής της εκδήλωσης Νίκος Ανδριώτης, ήταν η τελευταία από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσε η κοινότητα για τα ονομαστήριά της.
Οι εκδηλώσεις, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», ξεκίνησαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου με την 6η Βραδιά Οπερας η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και απέσπασε τα ευμενή σχόλια των ακροατών και του «Εθνικού Κήρυκα».
Ο κ. Ανδριώτης, καθώς επίσης και οι άλλοι ηγέτες που μίλησαν εξήραν την προσφορά του Δρα Απόστολου Ταμπάκη στην Ιατρική, στην Ομογένεια και στην Παιδεία και εστίασαν την προσοχή τους στη μεγαλύτερη δωρεά προς την ελληνική παιδεία.
Ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Ταμπάκης το καλοκαίρι, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» δώρισε στην μνήμη της συζύγου του Βιργινίας το επαγγελματικό κτίριο «Wantagh Professional Building» στο Γουάντο του Λονγκ Αϊλαντ, το οποίο έχει δέκα περίπου ενοικιαζόμενα γραφεία συνολικής αξίας επτακοσίων χιλιάδων δολαρίων, τα οποία αποτελούν πηγή σταθερού εισοδήματος για το σχολείο. Η δωρεά αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και έρχεται δεύτερη μετά τις δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και ξεπερνούν κατά πολύ τα δύο εκατομμύρια δολάρια.
Η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών συνεχάρη την κοινότητα για το πολυσχιδές έργο και εστίασε την προσοχή της στο Ημερήσιο Λύκειο το οποίο είναι το μοναδικό και συνάμα το μεγαλύτερο σχολικό σύστημα σε όλη την Αμερική.
Παράλληλα, συνεχάρη και τον τιμώμενο για την απόφασή του να κάνει όλες τις δωρεές του στην Παιδεία τόσο της γενέτειρας όσο και της Ομογένειας. Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης τόνισε ότι το έργο της κοινότητας είναι πολύπλευρο και ότι αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά παραδείγματα πολυσχιδούς δράσης και προσφοράς. Στη συνέχεια, συνεχάρη τον τιμώμενο και τόνισε ότι αποτελεί πρότυπο ομογενή και ενεργού πολίτη και πηγή έμπνευσης για την Ομογένεια και τον απανταχού Ελληνισμό.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας υπογράμμισε ότι «η μεγαλώνυμη κοινότητα αποτελεί όαση της Ορθοδοξίας και κιβωτό της διατήρησης της παράδοσης του Ελληνισμού της Διασποράς» και ότι έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην Ομογένεια τόσο στον πνευματικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα.
«Η μεγάλη αυτή επιτυχία ανήκει σε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, και μας ενισχύετε με την αδιάκοπη προσφορά σας στο αξιόλογο έργο που επιτελεί η κοινότητά για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία με πρωταρχικό στόχο και μέλημά μας την διατήρηση της ελληνικής της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας», επεσήμανε ο κ. Δρίτσας. Αναφερόμενος στον τιμώμενο, τόνισε ότι τιμάται για την προσφορά του στην Ιατρική, για την ευαισθησία του για τα Ελληνικά Γράμματα και για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο. Η πολιτειακή βουλευτής της Αστόριας Αραβέλλα Σιμωτά μίλησε για τον ρόλο του σχολείου από το οποίο αποφοίτησε και η ίδια και για το ρόλο της κοινότητας ως φάρου Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Παράλληλα συνεχάρη και τον τιμώμενο για την «μεγάλη δωρεά προς το Λύκειο».
Ο διευθυντής του Λυκείου Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο οποίος ήταν ένας εξ αυτών που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και έδωσαν το έναυσμα στον Δρα Απόστολο Ταμπάκη για τη δωρεά συνεχάρη τον τιμώμενο και τόνισε ότι είναι ένας από τους κορυφαίους Ελληνοαμερικανούς γιατρούς και ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές του σχολείου».
Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, επεσήμανε ότι ο τιμώμενος είναι παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για την κοινότητά μας και για την Ομογένεια. «Είμαι τυχερός διότι είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω πολλές φορές με τον Δρα Απόστολο Ταμπάκη και να διαπιστώσω ότι είναι άνθρωπος των έργων. Το έργο μιλάει από μόνο του και εμπνέει». «Ο Δρ. Ταμπάκης κάνοντας τη μεγάλη ετούτη δωρεά στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ήρθε να επιβραβεύσει το έργο του σχολείου και να του δώσει τα εχέγγυα για να αναβαθμίσει και να διαιωνίσει το έργο του. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας, όλων των φορέων να στηρίξουμε ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο το σχολείο, άλλοι με χρήματα και άλλοι με διακονία», ανέφερε ο π. Νεκτάριος, υπενθυμίζοντας ότι είναι και ο ίδιος γέννημα και θρέμμα της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Αποδεχόμενος την τιμητική πλακέτα, ο Δρ. Ταμπάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την κοινότητα για την αγάπη που του επεφύλαξε και για την τιμή που του έκανε. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις κόρες του Κωνσταντίνα (Connie) Ταμπάκη Odom, αδειούχο αναισθησιολόγο στο Τζάκσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας και την Χριστίνα Ταμπάκη-McDonnell, δικηγόρο με έδρα την Σαβάνα της Τζόρτζια και τις οικογένειές τους που όταν τους ανακοίνωσε την πρόθεση της δωρεάς στη μνήμη της συζύγου και μητέρας τους, Βιργινία, του επεσήμαναν: «Εσύ τα απέκτησες με τον ιδρώτα σου και εσύ και μόνον εσύ δικαιούσαι να αποφασίσεις για τη διάθεσή τους».
Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, για τις σπουδές του, στην εννεάμηνη υπηρεσία ως γιατρού στο εκστρατευτικό σώμα της Ελλάδας στην Κορέα και τα πρώτα βήματα του στην Αμερική. Ο Δρ. Ταμπάκης, όπως ανέφερε, ήρθε στην Αμερική χωρίς τη στοιχειώδη γνώση της αγγλικής γλώσσας και απέδειξε ότι η δική του ιστορία είναι κοινή με την ιστορία χιλιάδων άλλων Ελλήνων μεταναστών που κατάφεραν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.