Christmas Play – 2015

Friday, December 18th, 2015

For all the pictures click here

Article by ekirikas
Εφάμιλλο υπερπαραγωγής του Μπρόντγουεϊ , σύμφωνα με τα λόγια του Αρχιεπισκόπου, ήταν το θέαμα που παρουσίασε το Ημερήσιο Σχολείο του Αγ. Δημητρίου της Αστόριας, την Παρασκευή το βράδυ, στο πολιτιστικό κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης».

Οι τυχεροί γονείς και άλλοι ομογενείς που βρέθηκαν στο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Ημερήσιου Εκπαιδευτηρίου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, απόλαυσαν ένα επαγγελματικό θέαμα από τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ενα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που τα είχε όλα: Αψογες ερμηνείες, κατανυκτικές αναγνώσεις και ψαλμούς, χαρούμενα παραδοσιακά κάλαντα, εντυπωσιακά κοστούμια και στολές, κάτι που μπορεί να συγκριθεί επάξια με επαγγελματική υπερπαραγωγή του Μπρόντγουεϊ . Ολα αυτά τα πρόσφεραν τα παιδιά των ομογενών με μόνο εφόδιο την επιθυμία τους να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να διασκεδάσουν τους γονείς τους και τους θεατές και φυσικά την ακαταπόνητη προσπάθεια των δασκάλων τους για να τα προετοιμάσουν.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από θεατές.

Επικρατούσε ενθουσιασμός, που αυξάνονταν μετά από κάθε ερμηνεία ή απαγγελία. Τα χρώματα, οι χοροί, τα κοστούμια, οι ήχοι άλλαζαν και ανέβαζαν την ανταπόκριση του ακροατηρίου. Το χειροκρότημα ήταν δυνατό και πήγαζε από ειλικρινή θαυμασμό και από υπερηφάνεια, την οποία ένιωθαν οι γονείς για τα βλαστάρια τους.

Αυτό το κατάφεραν με την καθοδήγηση των δασκάλων, των καθηγητών και των καθηγητριών και διδασκαλισσών που ακούραστα προετοίμασαν τα παιδιά ώστε να φτάσουν στον ύψιστο βαθμό απόδοσης και να ανεβάσουν τόσο ψηλά τον πήχυ με την πραγματικά αξέχαστη παράσταση που απόλαυσαν όλοι. Και αυτό ήταν έκδηλο από το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα που ακολουθούσε μετά από κάθε ερμηνεία ή απαγγελία ή μελωδικό τραγούδι που ερμήνευε η χορωδία υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Χαζίρογλου.

Στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης, η διευθύντρια Αμεσης Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Μαρία Μακεδών, ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγ. Δημητρίου αρχιμανδρίτης Π. Νεκτάριος Ζαφειρόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, π. Αναστάσιος Πουράκης, π. Βασίλειος Λούρος, π. Διονύσιος Κουλιάνος.

Παρόντες επίσης ήταν ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Εμμανουήλ Δρίτσας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Α. Ανδριώτης, ο γενικός διευθυντής Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η κ. Ελένη Καραγιώργου υποδιευθύντρια Γυμνασίου – Λυκείου, η κ. Τσαμπίκα Σιδέρη υποδιευθύντρια Δημοτικού Σχολείου, η Δρ Μαρία Ασπρογέρακα, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Διδασκάλων.

Οι συντελεστές του φαντασμαγορικού προγράμματος πίσω από τη σκηνή, είναι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, που με την αφοσίωση και την σκληρή δουλειά τους έκαναν αυτή την παράσταση κάτι πραγματικά άξιο συγχαρητηρίων και αξέχαστη. Είναι οι εξής: Αγγελική Αγκά, Μαρία Μπουρέκα, Βούλα Γαβαλά, Λίζα Τσιακαλόνε, Γεωργία Λαϊου, Χριστίνα Μακρίδη, Ενζα Πασκαρέλλα, Γαφύραλλω Ψιλή (χοροδιδασκάλισσα), Πέγκυ Σιμάκου, Κική Σταματογιάννη, Αλεξάνδρα Τσόνγκα, Τίνα Βαλσάμου, Αριάδνη Βεζύρογλου, Βασιλική Γιούπη, Λάουρα Ζιόγκα. Διευθυντής Μουσικής ο Ευάγγελος Χαζίρογλου και υπεύθυνος βίντεο ο Σταύρος Τσιβιδάκης.

Μετά την προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος, ο ίδιος κλήθηκε και πήρε τον λόγο και δήλωσε με ενθουσιασμό, «σήμερα αυτό που θα δούμε είναι ‘Off Broadway’», και καταχειροκροτήθηκε πριν ακόμα τελειώσει τη φράση του. Συνεχάρη για τα ωραία τραγούδια που είπαν τα παιδιά όταν επισκέφτηκαν την Αρχιεπισκοπή και σχολίασε: «Αν είναι ένδειξη το ‘Πάτερ Υμών’ που είπαν τα παιδιά της χορωδίας μας περιμένει μια πραγματική πανδαισία». Δεν είχε άδικο.

Ο γενικός διευθυντής Αναστάσιος Κουλαρμάνης απηύθυνε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα και έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς και των επιτευγμάτων. Εξήρε το έργο των καθηγητών και των δασκάλων για το έργο που επιτελούν και το επίτευγμα που υλοποιήθηκε με την προετοιμασία της παράστασης δίνοντας τις θερμές ευχές του προς όλους. Θύμισε ότι πρόκειται για την ώρα της προσφοράς στον συνάνθρωπο που θυμίζουν τα Χριστούγεννα. Κλείνοντας, είπε στα Ελληνικά: «Υγεία και χαρά και χρόνια πολλά σε όλους».

Ο πρόξενος κ. Μάνος Κουμπαράκης, με τη σειρά του συνεχάρη το σχολείο για το έργο και τόνισε ότι «Αποτελεί κεφάλαιο για την Ομογένεια η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου». Και έκλεισε τον χαιρετισμό του απευθύνοντας θερμές και χριστουγεννιάτικες ευχές προς όλους.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Δρίτσας, ανέβηκε στο βήμα και μίλησε με συγκίνηση για το πρόγραμμα που παρουσίασαν το παιδιά και είπε συγκεκριμένα πως «αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά και στους δασκάλους τους. Σήμερα τα παιδιά απέδωσαν όπως οι επαγγελματίες ηθοποιοί. Εποίησαν ήθος». Μίλησε για την υψηλή αποστολή της πραγματικής Ελληνικής Παιδείας που προσφέρει το Λύκειο του Αγ. Δημητρίου. Εκλεισε με τις θερμές του χριστουγεννιάτικες ευχές.

Η παράσταση ξεκίνησε την αναπαράσταση της Γέννησης και με την μουσική υπόκρουση της χορωδίας που με αγγελικές φωνές έψαλλε τη Γέννηση του Θεανθρώπου και την ενσάρκωση του Σωτήρα της ανθρωπότητας από την Παρθένο.

Ακούστηκαν τα αμερικανικά παραδοσιακά κάλαντα και δημοφιλή τραγούδια που δίνουν έντονα το πνεύμα των Χριστουγέννων και προκαλούν ψυχική ανάταση.

Τα παραδοσιακά κάλαντα που έψαλλε η χορωδία ενθουσίασαν το ακροατήριο που ανταποκρίνονταν με δυνατό και ενθουσιώδες χειροκρότημα μετά από κάθε ερμηνεία και τραγούδι.

Τα πολύχρωμα και αστραφτερά κοστούμια των παιδιών έδιναν μια φαντασμαγορική χροιά στο θέαμα που απολάμβανε το ακροατήριο. Ολα τα παιδιά, τα δικά μας τα παιδιά, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και διέδωσαν τη χαρά και την αισιοδοξία που φέρνουν στην καρδιά τα Χριστούγεννα.

Η κατανυκτική ψαλμωδία «Προσκυνούμεν σου την Γέννησην» έστειλε ρίγη συγκίνησης στο κοινό που παρακολουθούσε και άκουγε με ευλάβεια τη μελωδική φωνή του ιεροψάλτη να την αποδίδει σε βυζαντινό ήχο.

Το φινάλε της παράστασης ήταν εφάμιλλο της εξαιρετικής απόδοσης των παιδιών και όταν κατέλαβαν την σκηνή το χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο.

Ο επίσκοπος Ζήλων έκλεισε τη βραδιά με ευλογία και προσευχή και με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου με την προσέλευση στις χριστουγεννιάτικες Λειτουργίες, που είναι σε ώρες ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ομογενείς. Τέλος, έδωσε τις ευχές του για «Χρόνια Πολλά», «Καλά Χριστούγεννα» και «Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος».

For all the pictures click here