Article by ekirikas.com
Δεκαεννέα πανέμορφα κορίτσια και είκοσι ένα παλικάρια, το βράδυ της Παρασκευής, εισήλθαν για τελευταία φορά όλοι μαζί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας κρατώντας από το χέρι τους μαθητές της τάξης του έτους 2027 προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους δασκάλους, τους γονείς, τους διευθυντές, τους ηγέτες της κοινότητας και στους προσκεκλημένους.
Πρόκειται για μια παράδοση που έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει συνέχεια και ότι η σκηνή του «Πέτρος Πατρίδης» κάθε χρόνο τέτοια εποχή λάμπει και θα συνεχίσει να λάμπει από τα πρόσωπα των μαθητών που μετά από δεκατρία και δεκατέσσερα χρόνια θα ανοίγουν τα φτερά τους για νέους ορίζοντες.
Την ώρα που οι απόφοιτοι του Λυκείου εισέρχονταν στην αίθουσα με τους αποφοίτους του Νηπιαγωγείου, που την ερχόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Α' Δημοτικού στις σχολικές εγκαταστάσεις των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς, οι γονείς χειροκροτούσαν, ενώ τα φλας των φωτογραφικών μηχανών καθιστούσαν πιο λαμπερά τα πρόσωπα των μαθητών.
Η υποδιευθύντρια του σχολείου, Ελένη Καραγιώργου, η οποία για μια ακόμη χρονιά ανέλαβε τον συντονισμό της τελετής, καλωσόρισε τον πρόξενο της Ελλάδας Μάνο Κουμπαράκη, τον διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Δρ Ιωάννη Ευθυμιόπουλο, την διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών, τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλλα Σιμωτά, τους ηγέτες του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, την πρόεδρο της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, και τον Ευστάθιο Βαλιώτη, πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής της Alma Bank.
O διευθυντής του Λυκείου, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ηγείται της 16ης τελετής αποφοίτησης και την υπερηφάνειά του για τα επιτεύγματα των μαθητών της τάξης του 2015. Ο κ. Κουλαρμάνης επεσήμανε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα διότι μετά από δεκατέσσερα χρόνια οι μαθητές θα αποχωριστούν το σχολείο και ευχήθηκε στους αποφοίτους να προχωρήσουν με αυτοπεποίθηση και ότι με τον αυτοσεβασμό και την σκληρή εργασία θα επιτύχουν κάθε στόχο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «γνώθι σαυτόν» του Σωκράτη και υπενθύμισε στα παιδιά ότι έχουν όλα τα εφόδια για να διαπρέψουν στα πανεπιστήμια και στη ζωή.
Ο Δρ Βασίλειος Τένετ, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μετά από τόσα πολλά χρόνια συμμετέχει σε τελετή αποφοίτησης για να μοιραστεί με τους αποφοίτους την ιστορία του.«Η δική μου ιστορία είναι και η δική σας ιστορία, είναι η ιστορία κάθε Ελληνα μετανάστη, είναι η ιστορία των θυσιών, της σκληρής εργασίας, των δακρύων και των ονείρων, των αγώνων και της καταξίωσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καρδιολόγος Δρ Τένετ, o oποίος είναι δίδυμος αδελφός του Τζορτζ Τένετ, του πρώην αρχηγού της CIA.
O Δρ Τένετ αναφέρθηκε, με έκδηλη την υπερηφάνεια, στον πατέρα του Γιάννη Τενέτη που σε ηλικία δώδεκα ετών παράτησε την ηρωική Χειμάρρα και πήγε στη Γαλλία για να εργαστεί ως ανθρακωρύχος. Επεσήμανε ότι ήρθε στην Αμερική ξυπόλυτος και στο Ελις Αϊλαντ από Τενέτη τον έγραψαν Τένετ. «Δεν αμερικανοποιήσαμε εμείς το επώνυμό μας αλλά το Ελις Αϊλαντ», τόνισε ο Δρ Τένετ, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του πατέρα του με την Ευαγγελία και τόνισε ότι ο γάμος τους έγινε με «λίγο προξενιό».
Η μητέρα του, όπως αποκάλυψε, ήρθε στην Αμερική όντας οκτώ μηνών έγκυος και μεγάλωσε τα δίδυμα με την υπερηφάνεια για την Ελλάδα και τη Βόρειο Ηπειρο. «Μεγαλώσαμε μιλώντας Ελληνικά στο σπίτι» επεσήμανε, καλώντας τα παιδιά και τους γονείς να ομιλούν Ελληνικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, όπου από τα δώδεκα χρόνια υπηρετούσαν στο ιερό.
Ο Δρ Τένετ μίλησε και στην ελληνική γλώσσα και κάλεσε τους αποφοίτους να είναι υπερήφανοι για ό,τι έχουν κατορθώσει και να ευγνωμονούν τους γονείς τους, που με τις θυσίες και την αγάπη τους, τους έδωσαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με αξίες, με ταπεινοφροσύνη και με υπερηφάνεια για την καταγωγή και την ελληνορθόδοξη πίστη.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης και η πολιτειακή βουλευτής, Αραβέλλα Σιμωτά, αναφέρθηκαν στον ρόλο του σχολείου στη διατήρηση της γλώσσας και την καλλιέργεια της συνείδησης των μαθητών και τόνισαν ότι το Λύκειο είναι πρωτοπόρο στην Ομογένεια.
«Το σχολείο μάς έχει διδάξει να πορευόμαστε με τα ιδανικά και τις αξίες», σημείωσε ο Δημήτρης Νεοφύτου, υπενθυμίζοντας στους συμμαθητές του το χρέος της διαφύλαξης της γλώσσας, των ηθών και των εθίμων και όλων των συστατικών του ελληνορθόδοξου πολιτισμού.
Η Χριστίνα Κελεμκερίδη, δεύτερη αριστεύσασα, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τα δεκατέσσερα χρόνια της φοιτήσεώς της στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και τόνισε: «Πριν 14 χρόνια μπήκαμε στον δρόμο της μάθησης για την Ιθάκη. Πέραν από τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μάθαμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και σήμερα φτάσαμε στην Ιθάκη».
«Εμείς έχουμε βαθιές ρίζες, βαριά κληρονομιά που θα μας οδηγήσει στους δρόμους της γνώσης», επεσήμανε η Χριστίνα Καλεμκερίδου.
«Σήμερα αποχωριζόμαστε τον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας, αλλά ένα κομμάτι της καρδιάς μας μένει εδώ στο Λύκειο και στην κοινότητα», είπε η Δήμητρα Παπαδοπούλου, επίσης δεύτερη αριστεύσασα μαθήτρια, η οποία αναφέρθηκε με υπηρηφάνεια στο έργο του σχολείου. «Εδώ δεν μάθαμε μόνο το Αλφα και το Ωμέγα της Παιδεία, αλλά και τα Αρχαία Ελληνικά», τόνισε η αριστούχα, εκφράζοντας συνάμα την υπερηφάνεια γιατί είναι δέκτης και φορέας μιας από τις τελειότερες γλώσσες του Κόσμου.
Ο πρόξενος της Ελλάδας, Μάνος Κουμπαράκης, συνεχάρη τους αποφοίτους, τους γονείς και τους δασκάλους και κάλεσε τους αποφοίτους να αναλογιστούν τι έχουν κάνει οι γονείς και οι δάσκαλοι, τονίζοντας ότι το σχολείο αποτελεί «κόσμημα» για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στις ΗΠΑ. Τέλος, κάλεσε τους αποφοίτους να ομιλούν την ελληνική γλώσσα στο σπίτι και μεταξύ τους.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Γεώργιος Λιακέας, ο ταμίας Δρ Δημήτριος Καρύδης και ο Δρ Απόστολος Ταμπάκης παρέδωσαν στον διευθυντή επιταγή αξίας πέντε χιλιάδων δολαρίων για υποτροφίες.
Ο πρόεδρος της κοινότητας, Μανόλης Δρίτσας, επεσήμανε ότι νοιώθουν υπερήφανοι για τις επιδόσεις των αποφοίτων που για πρώτη φορά θα αποχωριστούν την κυψέλη του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, αναφέρθηκε στην πρώτη τελετή αποφοίτησης του Λυκείου -προ 33 ετών- και τόνισε ότι τότε αποφοίτησαν δεκατρείς μαθητές και σήμερα σαράντα, επισημαίνοντας πως αγωνιστήκαμε όλοι μαζί και πετύχαμε και το αποτέλεσμα είναι έμπρακτο. Αναφερόμενος στους αποφοίτους, τόνισε ότι είναι ταλαντούχοι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπόλοιπο της ζωής τους θα είναι εξίσου λαμπερό όσο απόψε.
Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, επεσήμανε ότι δίδαξε στα παιδιά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πετύχουν στη ζωή τους γιατί είναι ταλαντούχοι και προικισμένοι με προσόντα.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Παιδεία που προσφέρει το σχολείο είναι υψηλού επιπέδου και οφείλεται στο πολυδιάστατο έργο της Ομογένειας.
Η τελετή έληξε με την απονομή των απολυτηρίων και των βραβείων.