March 25th Celebrations 2024

March 25th Celebrations 2024
Posted on 03/28/2024

 

 

 


              


 

 Read the Full Article Here: Ethnikos Kirikas

Το Ημερήσιο σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας τίμησε την 25η Μαρτίου

Κατάμεστη η αίθουσα "Πέτρος Πατρίδης" στην γιορτή του Ημερησίου Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας για την 203 επέτειο της 25ης Μαρτίου Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ένα πλούσιο όσο και άρτια καταρτισμένο πρόγραμμα, το Ημερήσιο σχολείο της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια τίμησε την 203η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τη θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στο κοινοτικό κέντρο «Πέτρος Πατρίδης».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς αλλά και μέλη της κοινότητας να δίνουν το «παρών», οι μαθητές παρουσίασαν μια σειρά από επετειακά τραγούδια, ποιήματα αλλά και παραδοσιακούς χορούς, ενώ το πρόγραμμα είχε αναφορά και στη συμπλήρωση των 50 ετών από τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το θεατρικό δρώμενο “Ελληνισμός” από τους μαθητές του Αγίου Δημητρίου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γράψια, ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ, στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθυντής του σχολείου, Τζον Αλφιέρι (Dr. John Alfieri), ο οποίος στάθηκε στο νόημα του εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τόσο για την ενδοσχολική όσο και εν γένει την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αμέσως μετά, έγινε αναφορά στη διπλή σημασία της εθνικής και θρησκευτικής γιορτής, με μια παρουσίαση στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Στο κυρίως κομμάτι της γιορτής, το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα θεατρικό δρώμενο, το οποίο αναπαριστούσε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου σε ερμηνεία πατριωτικών τραγουδιών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Φύτου Στράτη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Κατόπιν, μαθητές και μαθήτριες από κάθε τάξη παρουσίασαν έναν συνδυασμό τραγουδιών και ποιημάτων, ενώ φέτος υπήρχε το στοιχείο της συμμετοχής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, με βιντεοσκοπημένη απαγγελία ποιήματος μέσα από τον Κήπο των Ηρώων, από την μαθήτρια Μελίνα Πετροπούλου. Παράλληλα, στο ίδιο σημείο, προβλήθηκε και χαιρετισμός από στέλεχος της Δημοτικής Αρχής της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που εξέφρασε τις ευχές του στους Ελληνες της Αμερικής.

Εκτός από τα τραγούδια και τα ποιήματα, ομάδες μαθητών παρουσίασαν δυο θεατρικά, το δρώμενο «Ελληνισμός» και ένα ακόμη σκετς, με τίτλο «Η Ελευθερία της Πατρίδος», που είχε ως κεντρικό θέμα τη Μάχη στο Βαλτέτσι.

Μαθητές του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας κατά την απαγγελία ποιημάτων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Τη σχολική γιορτή επιμελήθηκαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Αλεξάνδρου, Κυριακή Αλοϊζου, Γεωργία Κατσώρα, Χριστίνα Κλουκίνα, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Ζωή Κουρτίδου, Χριστίνα Μακρίδου, Γιώργος Μηλιώτης, Δήμητρα Πατρωνίδου, Μαίρη Πουλή, Αθηνά Ροντήρη, Κατερίνα Ρέντη, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Πέγκυ Σιμάκου, Ρίτα Συντήλα και Γαρύφαλλω Ψιλή.

Τη μουσική διεύθυνση ανέλαβε ο Φύτος Στράτης, ενώ συντονιστικό ρόλο είχαν η υποδιευθύντρια Γυμνασίου και Λυκείου, Ελένη Καραγιώργου και η υποδιευθύντρια Κατώτερων Τάξεων Δημοτικού, Μπέτσυ Σιδέρη.

Το καθιερωμένο θεατρικό δρώμενο της αναπαράστασης του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην γιορτή του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας για την 25η Μαρτίου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Ακολούθησε και πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται κατόπιν χαιρετισμού του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου, ο οποίος συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 


Read the Full Article Here: Anamniseis

 

Πολλές εκπλήξεις στην Γιορτή του Λυκείου της Αστόριας (βίντεο)

By
 Newsroom
 -

Στιγμιότυπο από θεατρικό δρώμενο. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μύρισε Ορθοδοξία και Ελλάδα» δήλωσε εμφανώς συγκινημένη μια ηλικιωμένη ομογενής παρακολουθώντας την εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που διοργάνωσε το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Φέτος, η γιορτή πλαισιώθηκε από τους μαθητές της 2ας έως και της 12ης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες, θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, εικαστικά έργα, τραγούδια και χορούς, μια ποικιλία παρουσιάσεων που στόχευσαν στην ανάδειξη της ιστορίας και της σημασίας της Επανάστασης του 1821.

Οι γονείς και οι λοιποί προσκεκλημένοι παρακολούθησαν με συγκίνηση τα παιδιά να διηγούνται, να τραγουδούν και να χορεύουν, να αναπαριστούν γεγονότα και να υποδύονται πρόσωπα από την εποχή εκείνη,  τιμώντας τους ήρωες και ηρωίδες, Έλληνες και Φιλέλληνες.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο κατορθώθηκε έπειτα από πολλές διδακτικές ώρες. Σε πολλά τμήματα, πρώτα διδάχθηκε η σχετική ιστορία κι έπειτα εξηγήθηκε στα παιδιά ποιοι ήταν οι ήρωες που θα υποδυθούν. Δόθηκαν πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς. Επίσης διδάχθηκε η σημασία των γεγονότων και πώς επηρέασαν την Ελληνική Επανάσταση. Με λίγα λόγια, για να είναι σε θέση οι μαθητές να κάνουν αυτές τις παρουσιάσεις, δεν ήταν μια απλή προσπάθεια.

Εντυπωσιακό το θεατρικό δρώμενο με θέμα “ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ”, με μαθητές της 4ης, 5ης και 6ης τάξης, μεταφέροντας στη σκηνή τα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς και τη δίψα των σκλάβων για Ελευθερία. Πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του Ευαγγελισμού και έγιναν απαγγελίες από μαθητές κυπριακής καταγωγής, για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τη μαύρη επέτειο των 50 ετών από την εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του 37% του νησιού από τους τούρκους.

Ανάμεσα στα επετειακά τραγούδια που τραγουδήθηκαν από τους μαθητές, ήταν και δύο αφιερωμένα στην Κύπρο μας! Οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στην 4η τάξη, έγραψαν τους στίχους και τη μουσική του ενός από αυτά, «ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ», όντας στη 2α τάξη, με το οποίο πήραν μέρος σε διεθνή διαγωνισμό και κέρδισαν πρώτο και δεύτερο βραβείο.

Όμως κεντρική θέση στη γιορτή είχε το θεατρικό έργο, με τίτλο, Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ, “Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ” (12 και 13 Μαΐου 1821)

 

Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Αυτή ήταν που καθόρισε την πορεία του αγώνα και αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.

Υπάρχει καταγεγραμμένο στα “Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη” ότι αν εκεί χάναμε τη μάχη, πιθανόν να μην συνεχίζαμε την Επανάσταση κι εμείς σήμερα να μην βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα.

Οι μαθητές που υποδύθηκαν  τους ήρωες από την 7η έως και τη 12η τάξη, συνειδητοποιημένοι, με μεγάλη υπερηφάνεια και με πολύ ανεβασμένο ελληνικό λεξιλόγιο, κατέπληξαν και ενθουσίασαν την κατάμεστη αίθουσα “Πέτρος Πατρίδης”.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  δύο από τα παιδιά, που συμμετείχαν στο θεατρικό, είναι απόγονοι ήρωα οπλαρχηγού, του Γεωργίου Αναγνωστόπουλου, τον οποίο ο ένας υποδύθηκε. Το θεατρικό γράφτηκε από εκπαιδευτικό του σχολείου, έπειτα από ενδελεχή ιστορική έρευνα σε συνεννόηση με καθηγητές Νεώτερης Ιστορίας από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και προσαρμόστηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.

Στο πρόγραμμα υπήρχε και διπλή έκπληξη.

Το ποίημα του Γ. Δροσίνη, “Χώμα ελληνικό” απαγγέλθηκε από μαθητές της Γ΄τάξης, σε συνεργασία με μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, μέσω βιντεοσκόπησης από την Ελλάδα.

 

Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Επίσης, παρακολουθήσαμε έναν συγκινητικό χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Δημητρίου Πετρόπουλου, από τον Κήπο των Ηρώων, πιο συγκεκριμένα, μπροστά από το μνημείο που ανήγειραν Ομογενείς μας για να τιμήσουν τους Αμερικανούς Φιλέλληνες που αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα έκλεισε με χορωδιακά τραγούδια από την 6η και χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας από διάφορες τάξεις.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε το κοινό ήταν ο παλμός που είχαν οι μαθητές και ο ενθουσιασμός με τον οποίο συμμετείχαν. Έδωσαν ψυχή!!!

Το καλύτερο που πήραν μαζί τους οι θεατές ήταν το προσωπικό τους βίωμα. Όχι μόνο τα ωραία θεάματα και ακούσματα, αλλά και τα δυνατά μηνύματα μαζί με το θετικό προβληματισμό που αυτά μετέδωσαν, αφήνοντας μια νότα αισιοδοξίας μέσα στις καρδιές των Ομογενών.

 

Η χορωδία του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Ο λυκειάρχης Τζον Αλφιέρι. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Η χορωδία η οποία έψαλλε τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ειρήνη Γράψια, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, π. Γεδεών Βαρυτίμου και π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

 


 

We proudly share with you that three of our students Stamatoula Figetakis (12th grade), Ourania Bozos and Jenna Daska (11th grade), were participants in the Ms. Greek Independence Day Pageant 2024 sponsored by the Federation of Hellenic Societies (see photo above #1, #3, #7); the young ladies will represent their region of Greece and the Hellenic Orthodox Community of Astoria- Saint Demetrios- at the parade on Sunday, April 14, 2024.

Greek America Pageant