March 25th Celebrations 2024

March 25th Celebrations 2024
Posted on 03/28/2024

  

Read the Full Article Here

Το Ημερήσιο σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας τίμησε την 25η Μαρτίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ένα πλούσιο όσο και άρτια καταρτισμένο πρόγραμμα, το Ημερήσιο σχολείο της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια τίμησε την 203η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τη θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στο κοινοτικό κέντρο «Πέτρος Πατρίδης».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς αλλά και μέλη της κοινότητας να δίνουν το «παρών», οι μαθητές παρουσίασαν μια σειρά από επετειακά τραγούδια, ποιήματα αλλά και παραδοσιακούς χορούς, ενώ το πρόγραμμα είχε αναφορά και στη συμπλήρωση των 50 ετών από τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το θεατρικό δρώμενο “Ελληνισμός” από τους μαθητές του Αγίου Δημητρίου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γράψια, ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ, στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθυντής του σχολείου, Τζον Αλφιέρι (Dr. John Alfieri), ο οποίος στάθηκε στο νόημα του εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τόσο για την ενδοσχολική όσο και εν γένει την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αμέσως μετά, έγινε αναφορά στη διπλή σημασία της εθνικής και θρησκευτικής γιορτής, με μια παρουσίαση στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Στο κυρίως κομμάτι της γιορτής, το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα θεατρικό δρώμενο, το οποίο αναπαριστούσε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου σε ερμηνεία πατριωτικών τραγουδιών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Φύτου Στράτη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Κατόπιν, μαθητές και μαθήτριες από κάθε τάξη παρουσίασαν έναν συνδυασμό τραγουδιών και ποιημάτων, ενώ φέτος υπήρχε το στοιχείο της συμμετοχής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, με βιντεοσκοπημένη απαγγελία ποιήματος μέσα από τον Κήπο των Ηρώων, από την μαθήτρια Μελίνα Πετροπούλου. Παράλληλα, στο ίδιο σημείο, προβλήθηκε και χαιρετισμός από στέλεχος της Δημοτικής Αρχής της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που εξέφρασε τις ευχές του στους Ελληνες της Αμερικής.

Εκτός από τα τραγούδια και τα ποιήματα, ομάδες μαθητών παρουσίασαν δυο θεατρικά, το δρώμενο «Ελληνισμός» και ένα ακόμη σκετς, με τίτλο «Η Ελευθερία της Πατρίδος», που είχε ως κεντρικό θέμα τη Μάχη στο Βαλτέτσι.

Μαθητές του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας κατά την απαγγελία ποιημάτων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Τη σχολική γιορτή επιμελήθηκαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Αλεξάνδρου, Κυριακή Αλοϊζου, Γεωργία Κατσώρα, Χριστίνα Κλουκίνα, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Ζωή Κουρτίδου, Χριστίνα Μακρίδου, Γιώργος Μηλιώτης, Δήμητρα Πατρωνίδου, Μαίρη Πουλή, Αθηνά Ροντήρη, Κατερίνα Ρέντη, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Πέγκυ Σιμάκου, Ρίτα Συντήλα και Γαρύφαλλω Ψιλή.

Τη μουσική διεύθυνση ανέλαβε ο Φύτος Στράτης, ενώ συντονιστικό ρόλο είχαν η υποδιευθύντρια Γυμνασίου και Λυκείου, Ελένη Καραγιώργου και η υποδιευθύντρια Κατώτερων Τάξεων Δημοτικού, Μπέτσυ Σιδέρη.

Το καθιερωμένο θεατρικό δρώμενο της αναπαράστασης του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην γιορτή του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας για την 25η Μαρτίου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Ακολούθησε και πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται κατόπιν χαιρετισμού του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου, ο οποίος συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές.


We proudly share with you that three of our students Stamatoula Figetakis (12th grade), Ourania Bozos and Jenna Daska (11th grade), were participants in the Ms. Greek Independence Day Pageant 2024 sponsored by the Federation of Hellenic Societies (see photo above #1, #3, #7); the young ladies will represent their region of Greece and the Hellenic Orthodox Community of Astoria- Saint Demetrios- at the parade on Sunday, April 14, 2024.

Greek America Pageant